مکتوبات مولانا – مکتوب ۲۷ – به معین‌الدّین پروانه در سپاس از احسان‌های او و تشویق وی به احسان بر فقرا

احسان و انعام و درویش نوازی و وعده‌های خوبِ لطیف الخطاب و حسن الجواب و عفو و مرحمت پادشاهانۀ ملک الامرا و الحجّاب، نظام الملک، صاحب السّعادتین، معین الحقّ والدّین ادام اللهُ عُلوَّهُ بدین داعی مخلص رسید. شکرها و دعوات خیر برای دوام آن دولت و تضاعف آن سعادت گفته آمد و هیچ شک نیست که وعدۀ صادق ملک الامرا والحجّاب ادام اللهُ عُلوَّهُ در قبولِ این شفاعت معتمدٌ علیه است و صادق است و آرامِ دل‌هاست والکریم اذا وعد وفا[۱]، لاسِیّمَا که آن کریم سرچشمۀ کرم‌هاست و سلطانِ همه مروّت‌هاست و بر آن وعده مزیدی نیست که آن بزرگوار جهتِ رضایِ حق تعالی و ذخیرۀ آخرت، التماس و شفاعت این فقرا و ضعفا را بأحْسن القبول تلقّی نمود و آنچه جهتِ رضای خدا باشد از آن ندامت و رجوع و پشیمانی ممکن نباشد، دور از کمال اعتقاد و دین‌داری و همّت عالی و خداپرستی و پادشاهیِ آن یگانه ادام اللهُ عُلوَّهُ، وَاجْعَل لَّی لِسَانَ صِدقٍ فِی الْاخِرِینَ[۲] ولیکن این ضعفا از حزن و ضعیف‌دلی هر روز می‌نالند و می‌زارند و از این داعی مخلص، که محترز است غایة الاحتراز از ابرام و تصدیع بدان حضرت، تکرار شفاعت و لابه گری می‌خواهند.
داعیِ مخلص، معتمداً و متکّلاً علی کمال حلمکم و حکمکم و احسانکم و طولَ روحکم فی اعانة الضّعفاءِ والعفو عنهم[۳]، اِنها می‌کند به خدمت که هر عفو و اغماض و رحمت که در این باب فرماید ذخیرۀ آخرت و شُکر نصرت خواهد بودن وَ قَدْ نصّرتکم علی عدوّکم فان شکرتم بالعفو و الرّحمَة لازیدنّکم[۴]، وَالْکَاظِمِینَ الْغَیْظَ وَالْعَافِینَ عَنِ النَّاسِ وَاللهُ یُحِبُّ الْمُحسِنِینَ[۵]، قال الحواریّون لعِیسی عَلَیهِ السَّلام: یا روح الله! اَیُّ شَیءٍ اشدّ وَاصعَبُ؟ قال: غَضَبُ اللهِ. قال: فما الذّی یَنجِی مِنْ غَضَبُ الله؟ قال: اَنْ تکفّ غَضَبک و تعفو اذا قَدَرْتَ[۶].
حق جلّ و علا ملک الامرا و الحجّاب ادام اللهُ عُلوَّهُ را از آن قبیل گرداند: کَمَثَلِ حَبَّةٍ اَنْبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِی کُلِّ سُنْبُلَةٍ مِّاَئةُ حَبَّةٍ وَاللهُ یُضَاعِفُ لِمَن یَشَاءُ[۷]. آمین یا ربّ العالمین، جاوید مستغاثِ مظلومان باد و مؤیّد به روح القدس.

——————-

[۱] از امثال: جوانمرد هر زمان که وعده دهد، وفا کند.

[۲] آیۀ ۸۴ سورۀ شعراء: و برای من در میان امت‌های آینده سخن نیک قرار ده‌.

[۳] با اعتماد و اتّکا به کمال حلم و حکم و احسان و بلندی روحتان در بخشش به ضعفا و بخشش آنها.

[۴] و ما شما را بر دشمنانتان پیروز گردانیم اگر شکر کنید و ببخشید و رحمت.

[۵] بخشی از آیۀ ۱۳۴ سورۀ آل عمران: و خشم خود را فرو می‌خورند و از مردمان در می‌گذرند و خداوند نیکوکاران را دوست دارد.

[۶] حواریون از عیسی (ع) سوال کردند: ای روح الله سخت‌ترین و دشوارترین چیز چیست؟ گفت: خشم الهی. گفت: چه چیز باعث نجات از خشم الهی می‌شود؟ گفت: خشم خود را با بخشش پایان دهید.

[۷] بخشی از آیۀ ۲۶۱ سورۀ بقره: همچون دانه‌ای است که هفت خوشه می‌رویاند و در هر خوشه‌ای یکصد دانه، و خداوند برای هرکس که بخواهد چند برابر می‌کند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *