مکتوبات مولانا – مکتوب ۵۱ – به معین‌الدّین پروانه در توصیۀ کریم‌الدّین محمود

اِن یَنصُرْکُمُ اللهُ فَلَا غَالِبَ لَکُمْ[۱]. بعضی فلاسفه و معتزله، خدای را جلّ جلاله عالِم و عادل و حلیم و حکیم و کریم و اسمای حسنی نگویند و روا ندارند اطلاقِ آن اسما و القاب بر وَی و گویند که این القابْ غیرِ او را گویند و مستعمل مخلوقان شده است، شرم داریم او را گفتن که وَهم مماثلت بود نام بندگان بر خداوندان، چنان بود که شاه را بَلَبان و سُنْقُر[۲] گفتن. پس القابِ دراز گفتن دَری دارد در تعظیم و ناگفتن و یا کوتاه گفتن هم دَری دارد در تعظیم که الاَعمَالُ بِالنّیَّات[۳]. پس تَرکِ القاب و صفت از جهتِ نفیِ تشبیهْ نوعی تعظیم باشد. وَ اِن کانَ وَ لابُدّ اختصار و اقتصار در القاب چند در حقِّ ملک‌الامرا، مغیث المظلومین، ناصرالحق، معین الدّین ادام اللهُ عُلوَّهُ، سَلَامٌ قَوْلاً مّن رَّبٍّ رَحِیمٍ[۴]. سلامٌ علیکم فی جمیع احوالکم و افعالکم و اقوالکم و علی عبادالله الصّالحین[۵]. شعر:
لو انّ الرّیح تحملنی الیکم
تشبّثت باذیال الرّیاح
و کِدتُ اطیر من شوقی الیکم
و کیف یطیر مقصوص الجناح؟[۶]
خیرالنّاس من ینفع النّاس[۷]، سَیِّدُ القَومِ خادِمُهُم[۸]، وَ اَمَّا مَا یَنفَعُ النَّاسَ فَیَمْکُثُ فِی الْاَرضِ[۹]، عَدلُ السَاعَةٍ خَیرٌ مِنْ عِبَادَةِ سِتَّینَ سَنَةٍ[۱۰]، العدل وضع الشّی فی موضعه[۱۱]، فَاَمَّا الْیَتِیمَ فَلَا تَقْهَر، وَاَمَّا السَّائِلَ فَلَا تَنْهَر[۱۲]، زیرا این دو مظلوم‌اند و مسکین‌اند، موضع قهر و نهر و زجر نیستند. پس وضع قهر بر مقهور گشته عدل نباشد و وضع الشّیء فی موضعه نباشد.
اَمداد توفیق از موفّق ازل و ابد از آن ظلّ الرّحمة والمعدلة منقطع مباد ابداً. آرندۀ تحیّت، کریم الدّین محمود وفّقه الله از متعلّقان و نزدیکانِ این داعی است. بر او تهمتی نهادند از روی طمع. امید است، امید است که به شفاعتِ این داعی، یرلیغ عنایتی و مغفرت و لطفِ پادشاهانه بخشش فرماید که همچون چاکران و کھترانِ دیگر از آن مغفرت‌سرای که پایِ عَلَمِ[۱۳] قضایِ حاجاتِ خلایق است، حرسهاالله وصانها و شیّد برهانها[۱۴]، شاکر و ذاکر و ثناگویان و شادمان باز گردد. ثوابِ جزیل و ثنای جمیل مدّخر گردد و بدین تصدیعاتِ پیاپی معذور فرماید که المشربُ العَذبُ کثیرالزّحام[۱۵]. بیت:
اکنون که رُخَت جان جهانی بربود
سیری و ملالتت کجا دارد سود؟
آن روز که مه شدی نمی‌دانستی
کانگشت نمای عالَمی خواهی بود؟
[۱۶]
شرح الله صدره و یسّر علیه امره و بَعَّد عنه الملال والکلال و ایَّده بروحِ القدس و روّحه بروح الانس[۱۷]. آمین یا ربّ العالمین.

———————-

[۱] بخشی از آیۀ ۱۶۰ سورۀ آل عمران: اگر خداوند شما را یاری دهد، کسی بر شما پیروز نخواهد شد.

[۲] توضیحات استاد سبحانی: بَلَبان یا بالابان از لغات بلغاری و در آن زبان به معنی خرس است. سُنقُر به ترکی شاهین را گویند (قاموس ترکی). – این دو در زبان ترکی نام افراد ذکوری بوده است که معمولاً از فقرا بودند و به غلامی می‌پرداختند. این دو نام همانند ارسلان و آغوش است که سعدی در گلستان آورده است (باب هفتم).

[۳] حدیث نبوی: اعمال انسان به نیت‌ها وابسطه است.

[۴] آیۀ ۵۸ سورۀ یس: سلام، این سخنی است از پروردگار مهربان‌.

[۵] سلام بر شما در تمام احوال، اعمال، سخنان و بر بندگان صالح خدا.

[۶] ترجمه استاد سبحانی: اگر باد مرا به سوی شما بیاورد، بر دامن بادها می‌آویزم و می‌خواهم از شوق به سوی شما پرواز کنم، اما پرندۀ بال شکسته چگونه پرواز کند؟.

[۷] حدیث نبوی: بهترین مردم کسی است که به دیگران فایده رساند.

[۸] حدیث نبوی: پیشوا و رئیس هر گروهی، خادم آن گروه است.

[۹] بخشی از آیۀ ۱۷ سورۀ رعد: و اما آنچه به مردمان سود می‌رساند، بر روی زمین باقی می‌ماند.

[۱۰] برگرفته از حدیث نبوی و ترجمۀ کل آن: یک ساعت دادگری بهتر است از عبادت هفتاد سال با شبزنده‌داری و روزه‌داری و یک ساعت حکم ناحق سخت‌تر و گرانتر است نزد خدا از گناهان شصت سال.

[۱۱] از فرمایشات امام علی (ع): عدالت آن است که هر چیزی در جای خود قرار گیرد.

[۱۲] آیۀ ۹ و ۱۰ سورۀ ضحی: پس با یتیم تندی مکن، و بر خواهنده بانگ مزن.

[۱۳] بخشی توضیحات استاد سبحانی: در قدیم کسی که به او ستمی رسیده بود جامه‌یی رنگین یا از جنس مخصوص می‌پوشید و به پای علم و نشانه‌یی می‌رفت که برای راهنمایی این جماعت برپا می‌داشتند. گاهی دادخواهان لباس کاغذین به تن می‌کردند.

[۱۴] خداوند آن را محافظت و مصون دارد و استوارش گرداند.

[۱۵] از امثال: نوشیدنی گوارا مشتری بسیار دارد. در امثال و حکم مرحوم دهخدا آمده: نظیر: هرکه شیرینی فروشد مشتری بر وی بجوشد.

[۱۶] با اختلافاتی در مصرع دوم بیت اول، رباعی ۷۵۷ مولانا.

[۱۷] خداوند سینۀ او را گشاده گرداند و اعمال او را تسهیل بخشد و خستگی و اندوه از او دور گرداند و با روح القدس یاریش نماید و به روح او آرامش بخشد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *