مکتوبات مولانا – مکتوب ۵۳ – به نورالدّین ولد جاجا در سفارش نظام‌الدّین که مورد غضب واقع شده است

قال الله تعالی: وَ الْکَاظِمِینَ الْغَیْظَ وَ الْعَافِینَ عَنِ النّاسِ وَاللهُ یُحِبُّ الْمُحسِنِینَ[۱]. مَن کَظَمَ الغیظ مَلَأاللهُ قَلبه امناً و ایماناً[۲]، برکاتِ کلام ربّ العالمین و الفاظ سیّدالمرسلین صلوات الله علیه قرینِ روزگارِ امیر اجلّ، عالِم عادل مفضل مکرّم، ناشرالخیرات، معین الفقرا، مغیث المظلومین، نورالدّولة والدّین، ضیآء الاسلام والمسلمین ادام اللهُ عُلوَّهُ دایم باد، اولیا منصور و اعدا مقهور، لاسیّما عدوّ نفس و شیطان که: اَعدَی عَدُوَّکَ نَفْسُکَ الَّتِی بَیْنَ جَنْبَیْک[۳]. نعوذ بالله من شرور انفسنا و من سیئات اعمالنا.
سلام و دعا از این داعی مخلص مطالعه فرماید و داعی را به دعای خیرِ خود و اقبالِ خود راغب داند، یا من غاب شخصه و حضر ذکره سلامٌ علیک یوم ولدت و یوم یموت و یوم یبعث حیّاً[۴]، این دعا مستجاب باد.
اعلام می رود که فرزندِ عزیز، نظام الدّین احسن الله عاقبته شنوده آمد که از طرفِ خاطرِ مبارکِ خیراندیشِ درویش‌پرورِ شما مغضوبٌ علیه شده است و گستاخی رفته است که خاطرِ شریف شما از او رنجید است. این داعیِ مخلص به حکمِ شفاعت به خدمت لابه می‌کند حسبة لله و مَن بدأ علی حسناتکم و صیامکم و صلاتکم و صدقاتکم تقبّلهاالله قبولا حسناً[۵]، آن احسان دیگر که سر همه احسان‌هاست.
سُئل عیسی علیه السّلام: ما اشدّالاشیاء و اصعبها و اشقّها؟ قال: غضب الله اشدّالاشیاء، فقیل: یا روحَ الله، ما ینجینا من غضب الله؟ قال عیسی علیه السّلام: ان تکفّوا غضبکم عن قدرتکم یکفُّ الله غضبه عنکم و[۶] هَلْ جَزَاءُ الْاِحسَانِ اِلَّا الْاِحسَانُ[۷]. بیت[۸]:
زان پیش که داده را اجل بستاند
هر داد که دادنیست می‌باید داد[۹]
فرزند، نظام الدّین، محبّ است و هواخواهِ آن دولت دایماً، و رَطبُ اللّسان بوده است به ذکرِ خیر شما، اگر زلّتی رفته باشد، اَلْعَفوُاوْلی.
بهر کیکی گلیم نتوان سوخت[۱۰]
*
از یار به هر جفا کران نتوان کرد[۱۱]
*
وَ اِذا الحَبیبُ اَتی بِذَنبٍ واحدٍ
جائَتْ مَحاسِنُهُ بِاَلْفِ شَفیعٍ[۱۲]
اِرْحَمْ مَنْ فی الارضِ یَرحَمْکَ مَنْ فی السّمآءِ‌[۱۳]، اِرحَمْ مَنْ هوَ دونَکَ یَرحَمکَ مَن هوَ فَوقَکَ[۱۴]. از بهر روزی که امید دارید که قهّارِ مطلقْ تقصیری‌های شما را عفو کند، در آن روزی که کسی را زَهرۀ شفاعت کردن نباشد، از این ضعیف امروز ذخیره سازد و جهتِ آن امید شفاعت این داعی قبول فرماید، تا منّت‌ها داشته آید و ثوابِ جزیل و ثنای جمیل حاصل آید. جاوید محسن باد، بمحمّدٍ و آله.
————————-

[۱] بخشی از آیۀ ۱۳۴ سورۀ آل عمران: خشم خود را فرو می‌خورند و از مردمان در می‌گذرند و خداوند نیکوکاران را دوست دارد.

[۲] با اندکی اختلاف از احادیث پیامبر اکرم (ص): مَن کَظَم َغَیظاً و مَلأ الله جَوفَهُ ایماناً: هرکه خشمی را فرو خورد، خداوند دل او را از ایمان پُر خواهد کرد.

[۳] حدیث نبوی: سرسخت‌ترین دشمن تو نفس توست که در میان دو پهلویت قرار دارد.

[۴] برگرفته از آیۀ ۳۳ سورۀ مریم: و بر من در روزی که زادم و در روزی که درگذرم و روزی که زنده برانگیخته شوم درود باد.

[۵] اگر به اعمال نیک خود، روزه‌ها، نمازها و صدقات، این را هم افزون کنید خداوند به نیکی قبول خواهد کرد.

[۶] با اختلافاتی از پانویس مکتوب ۲۷: حواریون از عیسی (ع) سوال کردند: ای روح الله سخت‌ترین و دشوارترین چیز چیست؟ گفت: خشم الهی. گفت: چه چیز باعث نجات از خشم الهی می‌شود؟ گفت: خشم خود را با بخشش پایان دهید.

[۷] آیۀ ۶۰ سورۀ رحمن: یا جزای نیکوکاری، جز نیکوکاری است؟.

[۸] نسخه الحاقی ۱۰۵۵ نافذپاشا به شرحی که در پاورقی مکتوب شمارۀ ۲۰ ذکر شده بود، در این کلمه به پایان می‌رسد و ادامه متن از نسخۀ ۷۹ قونیه خواهد آمد.

[۹] شاعر این بیت یافت نشد، این بیت در چند مکتوب دیگر تکرار شده.

[۱۰] مصرعی از حدیقة الحقیقه سنایی.

[۱۱] شاعر این مصرع یافت نشد.

[۱۲] شاعر این بیت یافت نشد: اگر دوست یک گناه کند، از نیکی‌هایش برای او هزاران شفاعت خواهد رسید.

[۱۳] از امثال عربی و حدیثی از پیامبر اکرم (ص): به اهل زمین رحم کن تا آن که در آسمان است بر تو رحم آرد.

[۱۴] اگر به مادون رحم کنی، مافوق به تو رحم خواهد کرد.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *