مکتوبات مولانا – مکتوب ۵۴ – به مجدالدّین اتابک دربارۀ درویشی گزیدن مظفرالدّین امیر علم

لَاَدَّی کتاباً فی سطورٍ کَانَّها
مخانِقُ دُرٍّ فی صُدورِ الکَواعب
و اعذَبُ من مآءِ الغمام علی الظَما
واطیَبُ رَیّاً من نسیم الجَنایِب[۱]
بر مضمونِ مکتوبِ شریف آن جنابِ منیف، صدر کبیر، امیر اجلّ افضل، فخر الامرا، ذوالفضل الوافر و العدل الکامل، الحسیب النّسیب، المتحرّی للرّشاد والموفّق للسّداد[۲]، مجد الدّولة والملّة والدّین، مختصّ الملوک والسّلاطین ادام اللهُ عُلوَّهُ و کبت عدوّه و ایّده بروحٍ منه وقوف افتاد و معلوم است خلوص اعتقاد و حسن طلب و تعطّش آن بزرگ به مشرب غیبی و رحیق ربّانی که مقصودِ وجود آن است، وَ مَا خَلَقْتُ الْجِنّ وَالْاِنسَ اِلَّا لِیَعبُدُونِ[۳]، لَولاکَ لَمَا خَلَقْتُ الْاَفْلاک[۴]. بحمدالله آن عالی همّت: آنَاءِ اللَّیْلِ فَسَبَّح[۵] وَ اَطرَافَ النَّهَارِ[۶]، بر مرکبِ نیاز بدان معدن اعزار، بر نشیب و فراز به توفیقِ ربّانی ترک‌تاز می‌کند ضاعف الله توفیقه و می‌داند که از دنیا و دولتِ دنیا آن به‌کار می‌آید و باقی فانی است که دولتِ دنیا مثالِ گردبادی است که تیز و تند درآید و مشتی خاک و خاشاک را در هوا کند و به بالا برد و باز فرو گذارد، خاک و خاشاک به حیزّ خود باز رود که: مِنْهَا خَلَقْنَاکُمْ وَ فِیهَا نُعِیدُکُمْ[۷]. خنک آن کس که در این گردباد، او گندمِ اعمالِ صالح را از هوای نَفْسْ خالص گرداند تا مستعدِّ آسیایِ اجل شود و آن زمان خجل نشود، عرض گردد و لایق فایدۀ ابدی گردد، بَخَّاًلَهُ.
و چون در آن ایّام به حضورِ شما مسرور شدیم، از انفاسِ شما و حرکاتِ لطیفِ شما بوی بردیم و یقین‌تر شد صدق طلبِ شما آن خیر را که طلب را ارزد. بر خود لازم می‌دانیم دعوات خیر تا آن طالبِ عزیز را و آن مسافرِ با همّت را از قطّاع‌الطریق شیاطین اِنس و جنّ و از غلول غوایت، در عصمتِ حق و حمایتِ رحمان به مستقرّ عزّ سعادتِ ابدی، سالم و غانم بازگردد که: ارجِعِی اِلَی رَبَّکِ رَاضِیَةً مَّرضِیَّةً[۸].
ذکر اشتیاق و سلام نکردم که چنین ذاتی که پای علم اشتیاق است و معدن آرزومندی‌هاست و سلامیّاتِ سلام از او متحلّی‌اند به خواتیمِ اقبال، پس زیره به کرمان بردن باشد، ایّده الله و سدّده و یسّر له الیُسری و جنّبه عن العُسری آن اشارات که فرموده بود، به قدرِ امکان، علی حسب ضیق الوقت، اجتهاد کرده شد و اتمامهُ علینا و مذکّرات الوفا حوالینا[۹]. و همچنین از این طرف، یاران و درویشان مشتاق‌اند و منتظرِ وصال‌اند و به دعا مشغول‌اند. از این طرف، مظفّرالدّین امیر عالم سلام و خدمت می‌رساند و آرزومندی و تعطّش به لقای جان‌افزای دلگشای منیر لازال مُنوّراً به غایت و بی‌نهایت می‌نماید و منتظر شرف دست‌بوس می‌باشد. به یمنِ همّت آن یگانه، دست از اَشغالِ دنیا بازداشت و به احوالِ آخرت و عاقبتِ کار مشغول است و خرقه پوشید و از زمرۀ: مُحَلَّقِینَ رُؤُسَهُمْ وَ مُقَصَّرِینَ گشت. لله الحمد، ذَلِکَ فَضْلُ اللهِ یُؤْتِیهِ مَن یَشَاءُ[۱۰]، و مُشرّفۀ آن خداوند را به حضرتِ مولانا عرضه داشت، و چون سلامتیِ آن ذاتِ شریف و نگرانی خاطرِ مبارک شما را جانب فقرای دین و آخرت دید، عظیم شادمان گشت و محبّتی و ولایتی که به شما داشت مضاعف گشت و در چنین دلی که ان کانِ لطف و معدنِ نور است و به حقیقت جنّت و رضوانِ دل اولیاست که می‌فرماید: فَادخُلِی فِی عِبَادِی، وَادخُلِی جَنَّتِی[۱۱]، شما را مقام و جای شد. بعدالیوم، آن نور و آن عنایت، در سفر و حضر، در دنیا و آخرت، پاسبان و نگاهبان و قرین و مونس خواهد بودن، لله الحمد و المنّة، ذَلِکَ مِن فَضلِ رَبی. این سعادت را شما با خود از ازل آورده‌اید: السّعید من سعد فی بطن امّه. جاوید روح پاکش مستسقیِ آب حیاتِ، یُفَجَّرُونَهَا تَفْجِیراً[۱۲] باد. آمین یا ربّ العالمین.

———————–

[۱] ترجمه استاد سبحانی: کتابی را لابه لای چند سطر چنان جای داده است که گویی گردن‌بندهای مروارید بر سینۀ دختران است. گواراتر از آب باران بر کام تشنه و پاک‌تر و سیراب کننده‌تر از نسیم جویباران.

[۲] جویندۀ راه راست و پیروز در راستی.

[۳] آیۀ ۵۶ سورۀ ذاریات: و جن و انس را جز برای آنکه مرا بپرستند، نیافریده‌ام‌.

[۴] حدیث نبوی: اگر تو نبودی افلاک را خلق نمی‌کردم.

[۵] کلمه “فسبح” در نسخه نیامده.

[۶] بخشی از آیۀ ۱۳۰ سورۀ طه: پاسهایی از شب و در دو سوی روز تسبیح بگوی.

[۷] بخشی از آیۀ ۵۵ سورۀ طه: از آن شما را آفریده‌ایم، و به آن بازتان می‌گردانیم.

[۸] آیۀ ۲۸ سورۀ فجر: به سوی پروردگارت که تو از او خشنودی و او از تو خشنود است، باز گرد.

[۹] تکمیل آن بر عهدۀ ماست و وفای به آن مربوط به ما.

[۱۰] بخشی از آیۀ ۵۴ سورۀ مائده: این فضل الهی است که به هر کس که بخواهد ارزانی می‌دارد.

[۱۱] آیۀ ۲۹ و ۳۰ سورۀ فجر: و در زمره بندگان من درآی، و به بهشت من وارد شو.

[۱۲] بخشی از آیۀ ۶ سورۀ انسان: و روان می‌کنندش هرگونه بخواهند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *