مکتوبات مولانا – مکتوب ۶۰ – به امین‌الدّین میکائیل در سفارش تاج‌الائمّة جمال‌الدّین معید

سعادت و اقبال که ورایِ سعادت و اقبالی است که مفهوم آدمیان و عالمیان است که: لاَ عَیْنٌ رَأَتْ وَ لاَ أُذُنٌ سَمِعَتْ وَ لاَ خَطَرَ عَلَی قَلْبِ بَشَرٍ[۱]، وَاِذَا رَأَیْتَ ثَمَّ رَأَیْتَ نَعِیماً وَمُلْکاً کَبِیراً[۲]، که سعادت دنیا عکس و آثار آن است که: اِنَّمَا الْحَیَوةُ الدُّنْیَا لَعِبٌ وَ لَهْوٌ[۳]، و هر لعبی عکسِ جِدّی باشد و از جدّ آن را دزدیده باشند، چنانکه کودکان لعب‌ها از جدّها دزدند، قرین عاقبت ملک الامرا و النّواب، ولیّ الایادی والاحسان، ناشرالخیرات، مغیث الخلق، معین الحقّ، باسط العدل، فخرالصّدور، طالب النّورد و الهِمم العالیه، المجذوب بجذبة التّوفیق، امین الدّولة والدّین ادام اللهُ عُلوَّهُ باد.
نوایب آخر الزّمان از ساحتِ شریفش مصروف و مبعود باد، خاطر عزیزش که لیلاً و نهاراً متشبّث و متمسّک به تَعظِیمُ اَمرِاللهِ والشَّفَقَةُ عَلَی خَلقِ اللهِ[۴]، هماره التفاتِ مبارکش سوی مظلومان است و نظرِ شریفش به جانبِ مسکینان، حق تعالی آن خاطر را و آن دل را به هیچ فتنه و مکروهی مشغول مگرداناد و لاهی مکناد از انس به لطایف حق، انَهّ مُجازی المحسنین والشاکرین یوم الدّین، یُؤْتِ کُلَّ ذِی فَضْلٍ فَضْلَهُ[۵]، و یُضَاعِفُ لِمَن یَشَاءُ[۶].
سلام و تحیّت از خلوص طویّت رسانیده می‌آید و آرزومندی به مجالست و مؤانست کریمش غالب و باعث است. امید است که تقصیرِ ظاهر را بر قصورِ آرزومندی حمل نفرماید که از غایتِ حرص داعی است بر ملاقاتِ تصادُف مانعات که الحریصُ محرومً[۷]. حق تعالی از غیرتِ خود دوستانی که حریص‌اند بر ملاقات یکدیگر، نهایة الحرص، به موانعی مبتلا گرداند که اذکیای باریک‌بین هم در غلط افتند و بر سآمت و قلّت رغبت حمل کنند و غلط باشند و آخرشان معلوم شود که آن دور باش غیرت است نه فتور محبّت.
جاوید شبی باید و خوش مهتابی
تا با تو غم تو گویم از هر بابی
[۸]
حق تعالی آن مهتابِ امن و امان را و عنایتِ رحمتِ آسمان را تا صبحِ قیامت از غروب و کسوف نگه داراد تا ضعفای آخرالزّمان بدان امهال به امیدهای دین و دنیا برسند که لو بقی من ایّام الدّنیا یوماً واحداً یطوّل الله ذلک الیوم الی اَن یبلغ المجتهد مأمولَه، صدق رسول الله.
چون حمایت و عمارتِ همه خیرات، امروز به سعی و همّت شماست، فرزند عزیز، فخرالمدرّسین والمعیدین، تاج الایمّة، جمال الدّین بلّغه الله مُناه که از دعاگویان و هواخواهانِ قدیم آن دولت است و شب و روز از عهدِ صغر تا اکنون بی‌فتور و بی‌تبدیل، مستغرقِ علومِ دینی و استفادت و افادت و اقامتِ صلوات و اوراد و بیداری است در طاعت و علم و عمل، طبعاً و طوعاً، که نتواند غیرِ آن کردن و کلٌّ مُیسّرٌ لِما خُلِقَ له[۹]، که اگر امیر را از حالت و سیرت و روزگارِ او صادقی بی‌غرض معلوم گرداند، از خاصّ مال خود واجب بیند و فرض داند خاطرِ او را فارغ داشتن تا به جمعیّتِ خاطر در علم و عمل مستغرق باشد، و هذا اشارة و هر روز و هر شب این حالتْ او را بر مزید است.
لمّا رأیتُ من الهلال نموَّه
ایقنت ان سَیصیر بدراً کاملاً[۱۰]
کَزَرعٍ اَخْرَجَ شَطأَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوَی[۱۱]، اشارت عالی شما بر آن بود که جانبِ ابلُستان[۱۲] رود. اشارتْ سمعاً و طاعةً قبول کرده بود و از سامعان و مطیعان بود و رفتن را متأهّب می‌شد. الّا این داعی و باقیِ فرزندان و برادران مانع شدند که البتّه نگذاریم.
سألت النّاسَ عن خلٍّ صدوقٍ
فقالوا ما الی هذا سبیلٌ
تمسَّک اِن ظفرتَ بذیل حُرٍّ
فانّ الحُرَّ فی الدّنیا قلیلُ[۱۳]
وَ قَلِیلٌ مَّنْ عِبَادِیَ الشَّکُورُ[۱۴]، گفتند: مرو که پیدا نیست که از عمر چه مانده است و مناصبِ دنیای دو روزه، خاصّه در این روزگار، بدان نمی‌ارزد که صحبت و مجالست و مؤانستِ چنین دوستان، که مقصود از ایجادِ عالَم این بوده است،
مقصود ز عالم آدم آمد
مقصود ز آدم آن دم آمد[۱۵]
دوستانِ فی الله ولله را برای الدّنیا جیفةٌ و طلّابها کِلاب[۱۶]، نشاید مفارقت کردن. عزمِ فسخ کرد جهت خاطرِ دوستان و دل بر آن می‌نهاد که از سر همه برخیزد که جانی بِهْ از جهانی. قُلِ اللهُ ثُمَّ ذَرهُمْ[۱۷]، الّا آنکه قلّت معاش مانع می‌آمد مهمّاتِ دینی را که: لولا الخبز لما عُبِدَالرّبُّ[۱۸]. نفسُک مَطیَّتُک فَارفُق بها[۱۹].
تا تو بر پشتِ ستوری بار او بر جانِ توست
توقّع از مکارمِ اخلاقِ شما آن است که او را در سلک ممنونانِ منّت و شاکرانِ نعمت منسلک گرداند که انعام و احسانِ شما فراموش نشده است و نخواهد شدن که: وَ مَا کَانَ رَبُّکَ نَسِیّاً[۲۰]، منضم گردد. جاوید دلدار فقرا و مفخر کبرا باد، تا صلاحِ خلایق باشد ریاستِ شما که احتیاج الاشرار الی الاخیار صلاح الطّایفتین و احتیاج الاخیار الی الاشرار فساد الطّایفتین.

————————–

[۱] اشاره به حدیث: یقُولُ اَللَّهُ تَعَالَی: أَعْدَدْتُ لِعِبَادِیَ اَلصَّالِحِینَ مَا لاَ عَیْنٌ رَأَتْ وَ لاَ أُذُنٌ سَمِعَتْ وَ لاَ خَطَرَ عَلَی قَلْبِ بَشَرٍ. خداوند متعال فرموده: برای بندگان صالحم چیزهایی در آخرت آماده کرده‌ام که نه چشمی تاکنون آنها را دیده و نه گوشی آنها را شنیده و نه به قلب انسانی کیفیت آنها خطور کرده است.

[۲] آیۀ ۲۰ سورۀ انسان: و چون آنجا را بنگری، ناز و نعمت و ملک بیکران بینی‌.

[۳] بخشی از آیۀ ۳۶ سورۀ محمّد: همانا زندگانی دنیا بازیچه و سرگرمی است.

[۴] بزرگ داشتن اوامر الهی و محبت نسبت به مخلوق خداوند.

[۵] بخشی از آیۀ ۳ سورۀ هود: به هر صاحب فضیلتی فضل او را عطا کند.

[۶] بخشی از آیۀ ۲۶۱ سورۀ بقره: برای هرکس که بخواهد چند برابر می‌کند.

[۷] اشاره به حدیث: الحَریصُ مَحْرومٌ، و هُو مَع حِرْمانِهِ مَذْمومٌ فی أیِّ شیءٍ کانَ، و کیفَ لا یکونُ مَحروما و قَد فَرَّ مِن وَثاقِ اللّهِ؟ : آدم حریص همیشه محروم است و افزون بر محروم بودن، در هر کاری که می‌کند نکوهیده است. چگونه محروم نباشد، در حالی که از بند خداوند متعال گریخته است؟.

[۸] با اندکی اختلاف بیت دوم رباعی شماره ۱۶۶۵ مولانا.

[۹] اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم: هر مخلوقی مورد حمایت است برای آن جهتی که آفریده شده است.

[۱۰] شاعر این بیت یافت نشد: تکمیل هلال ماه را نظاره کردم و به یقین رسیدم که کامل خواهد شد.

[۱۱] بخشی از آیۀ ۲۹ سورۀ فتح: همانند نهالی که جوانه‌اش را برآورد، و آن را نیرومند سازد.

[۱۲] کتاب اخبار سلاجقه روم نوشته آقای محمد جواد شکور: ابلستان (آرابیسوس) در خاور قیصریه از قلاع سرحدی زمان رومی‌ها بود که در فتوحات امیر تیمور هم نام آن ذکر شده است. مستوفی گوید: ابلستان شهری وسط است.

[۱۳] شاعر این ابیات یافت نشد: نشانی دوستی صدوق را پرسیدم، گفتند تا حال نیافته‌ایم، به دوستی آزاده چنگ بزن، هرچند مرد آزاده در دنیا اندک باشد.

[۱۴] بخشی از آیۀ ۱۳ سورۀ سبأ: و از بندگان من اندکی سپاسگزار هستند.

[۱۵] شاعر این بیت یافت نشد.

[۱۶] حدیثی از پیامبر اکرم: دنیا همانند لاشه‌ای است که سگان گرد آن حلقه زده‌اند.

[۱۷] بخشی از آیۀ ۹۱ سورۀ انعام: بگو خدا [آن را نازل کرده است‌].

[۱۸] اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم: اگر نان نباشد کسی خدا را نمی‌پرستد.

[۱۹] حدیثی از پیامبر اکرم: وجود تو مرکب توست، با آن مهربان باش.

[۲۰] بخشی از آیۀ ۶۴ سورۀ مریم: و پروردگارت فراموشکار نیست‌.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *