مکتوبات مولانا – مکتوب ۹۷ – به یکی از وزرا، شاید به معین‌الدّین پروانه در توصیۀ امیر عالم چلبی

قال النّبی صلّی الله علیه وسلّم: اطلبوا الحوائج من السّمحآء فانّی جعلت فیهم رحمتی ولا تطلبوها من القاسیةِ قلوبُهم فانّی جعلتُ فیهم سخطی[۱]. برکاتِ کلمات نبوی و اشاراتِ مصطفوی قرین و معین روزگارِ همایونِ صاحب اعظم، ملک الوزرا، نظام الملک، مغیث المظلومین، ناشرالخیرات، مؤسّس الحسنات، المشفق علی خلق الله[۲]، المعظّم لأمرالله ادام اللهُ عُلوَّهُ و تقبّل حسناته و تجاوز عن سیّئاته و آمَنهُ من الفرع الاکبر دایماً مخلّداً باد، توفیقی که در خیرات دارد و توفیق‌های دیگر مقرون باد و هیچ شکّی نیست که آدمی مرکّب است از تنی که خسیسِ خسیسِ خسیس است و از جانی که شریفِ شریفِ شریف است و حق تعالی به کمالِ قدرت میان این دو ضدّ جمع کرد و صدهزار حکمت از آن روح شریف پیداست و صدهزار تاریکی از این جسم کثیف ظاهر است، و از جهت آن فرمود: اِنّی خَالِقٌ بَشَراً مِّن طِینٍ[۳]، فَاِذَا سَوَّیْتُهُ وَ نَفَخْتُ فِیهِ مِن رُّوحِی فَقَعُوا لَهُ سَاجِدِینَ[۴]. تن را به گِلِ تیره نسبت کرد و جان را به نفخۀ روحِ خود، تا آن نور و نفخۀ ربّانی این گِلِ تیره را آلتِ خود سازد در اصلاح و معدلت و حفظ امانتِ خدا، تا سببِ نجات بود و رفعت و درجات، نه چنانکه این گِلِ تیره آن چراغ را به طمعِ نورِ: نَفَخْتُ فِیهِ مِن رُّوحِی[۵]، را آلت خود سازد در غدر و دزدی.
چو دزدی با چراغ آید گزیده تر بَرَد کالا[۶]
بلکه آن چراغ و شمعِ روحِ نَفَختُ طینیِ تن را نور دینی دهد و از طبعِ گِل و جهل و گرانی بازش آرد که: فَمَنْ غَلَبَ عَقلُهُ شَهوَتَهُ فَهُوَ اعلی مِنَ المَلائِکَةِ وَ مَن غَلَبَتْ شَهْوَتُهُ عَقلَهُ فَهُوَ ادنی مِنَ البَهائِم[۷].
سلام و دعا و تحیّت و ثنا علی التّجدید مطالعه فرماید. آرزومندی به لقایِ همایونش هیچ حدّی ندارد. باری تعالی و تقدّس توفیق ملاقات را سببی سازد، سریع اِنَّهُ مُجِیبٌ سَمِیعٌ[۸].
خبر آمده بود که رکابِ همایون اعزّالله نصره بدین جانب می‌رسد. همه دوستان شاد شدند به بشارت ملاقات، باز آن خبر فاتر شد.
وَ ایّ نعیم لایُکدّره الدّهر؟[۹]
ان شاء الله به مبارک‌ترین زمان و همایون‌ترین وقتی رجوع باشد. جعلنا الله اخوانا و جمع بیننا انَّه، عَلَی جَمعِهِمْ اِذَا یَشَآءُ قَدِیرٌ[۱۰].
آرندۀ تحیّت، امیر عالم علّمه الله پناه به اکرام و انعامِ عامِ آفتاب‌صفتِ صاحب اعظم مدالله علوّه می‌آرد. لاشک اکنون مُعیل شده است و بسی زیان‌هاش افتاده است و قلّت دنیا مانعِ تحصیلِ علم می‌شود. اگر صاحبِ اعظم، بر قاعدۂ عنصر پاک خود و کفّ کریم خود او را بنوازد و احیا کند، که: وَمَنْ اَحیَاهَا فَکَأَنَّمَا اَحیَا النَّاسَ جَمِیعاً[۱۱]، از آن لطفِ بی‌حدّ هیچ بدیع نباشد. وَ مَا تُقَدَّمُوا لِأَنفُسِکُم[۱۲] مّن خَیرٍ تَجِدُوهُ عِندَ اللهِ[۱۳]، مَّثَلُ الَّذِینَ یُنفِقُونَ اَمْوَالَهُمْ فِی سَبِیلِ اللهِ کَمَثَلِ حَبَّةٍ اَنبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِی کُلّ سُنبُلَةٍ مّائَةُ حَبَّةٍ[۱۴] وَاللهُ یُضَاعِفُ لِمَن یَشَآءُ[۱۵]، جاوید محسن و منعم و ناشرِ خیر باد، آمین یا ربَّ العالمین.

—————————–

[۱] حدیث نبوی: خداوند متعال‌ فرمود: حوایج‌ و نیازمندی‌های ‌خود را از اشخاص‌ نرم‌دل‌ و بخشاینده‌ طلب‌ کنید زیرا من‌ رحمت‌ خویش‌ را در ایشان‌ قرار داده‌ام‌ و آن‌ را از افراد سنگ‌دل‌ نخواهید زیرا من‌ خشم‌ خویش‌ را در ایشان‌ قرار داده‌ام، اینانند که‌ در گمراهی‌ آشکار هستند.

[۲] مهربان با خلق خدا.

[۳] بخشی از آیۀ ۷۱ سورۀ ص: همانا من آفریننده انسانی از گل هستم‌.

[۴] آیۀ ۲۹ سورۀ حجر: پس چون او را سامان دادم و در آن از روح خود دمیدم در برابر او به سجده در افتید.

[۵] بخشی از آیۀ ۲۹ سورۀ حجر: در آن از روح خود دمیدم.

[۶] مصرع دوم از قصیده شماره ۷ سنایی غزنوی.

[۷] هر که عقل‌اش بر شهوت‌اش پیروز شود، از فرشتگان بالاتر است، و هر که شهوت‌اش بر عقل‌اش پیروز شود، از حیوانات پست‌تر است. بخشی از حواشی استاد فروزانفر در فیه ما فیه: از کلمات حضرت امیرالمؤمنین علی (ع) که در وسائل الشیعه، چاپ تهران،ج ۲،ص ۴۴۷ از حضرت صادق (ع) روایت شده است.

[۸] اوست پاسخ دهندۀ شنوا.

[۹] کدام خوشی است که زمانه آن را به عذاب مبدل نکند؟. این مصرع در دیباچه کلیله و دمنه آمده است اما شاعر آن یافت نشد.

[۱۰] بخشی از آیۀ ۲۹ سورۀ شوری: هرگاه بخواهد بر گردآوردن آنها تواناست‌.

[۱۱] بخشی از آیۀ ۳۲ سورۀ مائده: و هرکس کسی را زنده بدارد مانند این است که همه مردم را زنده داشته باشد.

[۱۲] در نسخه “تفعلوا” آمده است.

[۱۳] بخشی از آیۀ ۱۱۰ سورۀ بقره: و هر خیری پیشاپیش برای خویش بفرستید آن را نزد خداوند خواهید یافت، خداوند به آنچه می‌کنید بیناست.‌

[۱۴] در نسخه “مایة حبةٍ” ندارد.

[۱۵] بخشی از آیۀ ۲۶۱ سورۀ بقره: داستان کسانی که اموالشان را در راه خدا می‌بخشند همچون دانه‌ای است که هفت خوشه می‌رویاند و در هر خوشه‌ای یکصد دانه، و خداوند برای هرکس که بخواهد [پاداش را] چند برابر می‌کند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *